Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ελλάδα - φοροδιαφυγή: Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι…

Όταν η φοροελεγκτική ομάδα του Νίκου Λέκκα εντόπισε έναν ταπεινό κατά τα άλλα αγρότη στο νησί της Θάσου...
να έχει στην κατοχή του μία κόκκινη Ferrari και μία Porsche κατάλαβε ότι κάτι παράδοξο συνέβαινε….

Απορημένοι για το πώς ένας αγρότης με δηλωθέν εισόδημα μόλις 100.000 ευρώ την τελευταία δεκαετία μπορούσε να «αντέχει» τόσες πολυτέλειες, ο προϊστάμενος διεύθυνσης σχεδιασμού και προγραμματισμού ελέγχων ΣΔΟΕ έστειλε έναν «μυστικό» φορολογικό πράκτορα στο νησί του Βορείου Αιγαίου.

Ο πράκτορας γύρισε σύντομα… Όχι μόνο ο αγρότης κέρδιζε πολλά περισσότερα από όσα δήλωνε στο κράτος, αλλά ασκούσε και ένα εντελώς διαφορετικό επάγγελμα: Την τοκογλυφία!

Όπως λέει ο κ. Λέκκας στο Reuters, το ελληνικό κράτος είναι κοντά στο να εισπράξει 10 εκατ. ευρώ από τον συγκεκριμένο άνθρωπο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Νωρίτερα δεν υπήρχε πολιτική βούληση να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο», είπε ο 59χρονος κ. Λέκκας.

Όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, εν μέσω των νωχελικών παραλιών, τα αρχαία μνημεία και τα απόκρημνα βουνά της Ελλάδας, βρίσκεται μια ακμάζουσα παραοικονομία που αντιπροσωπεύει περίπου το 28% από μία οικονομία 220 δισ. ευρώ - το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. «Η ετήσια φοροδιαφυγή εκτιμάται στα 40-45 δισ. ευρώ», τονίζει ο κ. Λέκκας.

Ωστόσο το Reuters ψάχνει και να βρει τη βασική αιτία του «εθνικού σπορ των Ελλήνων»… Οι περισσότεροι λένε «γιατί να είμαι έντιμος όταν βλέπω τους πολιτικούς να υφαρπάζουν από το κράτος εκατομμύρια».

«Οι πολιτικοί μας έκαναν φοροφυγάδες. Γιατί να σεβαστούμε το νόμο όταν εκείνοι (οι πολιτικοί) κλέβουν; Το δρόμο χαράζουν οι πολιτικοί και οι πλούσιοι», λέει ένας 59χρονος ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου.

Τέλος οι αρθρογράφοι του Reuters αναφέρονται και στα βήματα προόδου που γίνονται τελευταία ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα, απαριθμώντας τις συλλήψεις μεγαλοοφειλετών.

Όμως υπογραμμίζουν ότι μένει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την κάθαρση, αφού οι συλληφθέντες για φοροδιαφυγή είτε "γλυτώνουν" με πολύ επιεική μέτρα, είτε λόγω της κωλυσιεργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης.