Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ανιχνεύθησαν επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε πορτοκάλια

Πορτοκάλια με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντός Dimethomorph, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του ωιδίου και του περονόσπορου...
σε επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία συγκεντρώσεις, βρέθηκαν μετά από έλεγχο... του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Ρόδο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες κλιμάκιο επιθεωρητών πήρε δείγματα από πορτοκάλια τύπου “Valencia” που πωλούσε στο κοινό, στην λαϊκή αγορά της Ρόδου “Άγιος Δημήτριος” παραγωγός που δραστηριοποιείται στο νησί.
Η δειγματοληψία έγινε συγκεκριμένα από επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής) και τα πορτοκάλια απεστάλησαν στο «Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο» για έλεγχο.
Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η ως άνω ουσία βρισκόταν στα πορτοκάλια σε επικίνδυνη για την υγεία συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί σχετικά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που με έγγραφο του ζήτησε να κινηθεί η ποινική διαδικασία εις βάρος του παραγωγού!!
Επί του θέματος, αρμοδίως δόθηκαν οι ακόλουθες διευκρινήσεις:
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τη δραστική ουσία dimethomorph δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, σύμφωνα με τις ετικέτες τους και τις εγκρίσεις κυκλοφορίας που έχουν χορηγηθεί σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν την εν λόγω δραστική ουσία. Η ανίχνευση υπολειμμάτων dimethomorph στο δείγμα που εξετάστηκε είναι πιθανόν να καταδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα με δραστική ουσία dimethomorph, χωρίς να τηρηθούν τα επί της συσκευασίας τους αναγραφόμενα.
Σύμφωνα με το άρθρο 32, παράγραφος 10 του ν.721/1977 (ΦΕΚ 298Α), όπως προστέθηκε με το άρθρο 1, παρ. 9 του ν.2538/1997 (ΦΕΚ Α'242) και όπως τα πρόστιμα αναπροσαρμόστηκαν με τη με αριθ. 308975/2006 (ΦΕΚ Β'1416) Υπουργική Απόφαση, όποιος χρησιμοποιεί φυτοπροστατευτικά προϊόντα χωρίς να τηρεί τα επί της συσκευασίας αναγραφόμενα, όσον αφορά τη χρήση τους, τιμωρείται με πρόστιμο από τριακόσια έως τριάντα χιλιάδες ευρώ (300-30.000 €), και σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 31 του ιδίου νόμου προβλέπονται ποινικές κυρώσεις.